Met zonne-energie wordt de warmte en licht van de zon gebruikt om energie op te wekken. De hoeveelheid energie die de zon op de aarde straalt is 9000 keer meer dan de energiebehoefte van de hele planeet. De zon heeft dus voldoende kracht om te gebruiken als energiebron. Het is alleen de vraag hoe we deze energie zo efficiënt mogelijk kunnen opvangen. Zonne- energie is een duurzame energiebron omdat de zon onuitputtelijk is. De zonnekracht kan op twee manieren opgevangen worden namelijk:
- Met een zonneboiler waarbij zonne- energie omgezet wordt in warmte. De zonnepanelen zijn te herkennen aan de zwarte kleur.
- Met zonnepanelen kan de straling van de zon omgezet worden in elektriciteit. De zonnepanelen zijn te herhekken aan de blauwe kleur.
Het probleem is wel dat per vierkante meter op de aarde een beperkte hoeveelheidveel energie straalt. Hierdoor heb je veel oppervlakte nodig vergeleken met andere manieren van energie opwekken. In landen waar de zon lang en fel schijnt kan zonne-energie het beste ingezet worden.
De toekomst van zonne-energie
De laatste jaren is door de solar industrie veel geïnvesteerd in de techniek achter de zonnepanelen. Hierdoor zijn de zonnepanelen sterk verbeterd vergeleken met een aantal jaren geleden. Ook zakken de prijs van zonne-energie ieder jaar waardoor het steeds interessanter wordt om zelf stroom op te wekken. De prijs van zonne-energie zal blijven zakken waardoor we in de toekomst zonne-energie kunnen krijgen tegen de prijs van energiecentrales die fossiele brandstoffen verbranden. De zonnepanelen brengen ook geld op als de zon niet schijnt. In de toekomst zal zonne-energie in Nederland steeds interessanter worden. Er is dan ook geen subsidie meer nodig om het financieel aantrekkelijk te houden om zelf zonne-energie op te wekken.
De energiemeter
Als je zonne-energie gaat opwekken dan zul je ergens zonnepanelen moeten installeren. Deze zonnepanelen moeten heel precies geplaatst worden zodat er zoveel mogelijk zonlicht op schijnt. Hoeveel geld zonne- energie oplevert scheelt per situatie. Op sommige daken zullen de panelen meer zon opvangen dan de ander. In de meterkast zit een energiemeter die niet alleen vooruit kan draaien maar ook achteruit. De energiemeter meet dus hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je aan het lichtnet levert. Voor de energie die geleverd wordt krijg je een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding verschilt per leverancier. Het is verstandig om hierover te informeren voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen.