Windenergie

 

windenergie windmolenWindenergie is energie die opgewekt wordt door windturbines. De wind gaat langs de wieken waardoor de wieken gaan draaien. Deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Het voordeel van windenergie is dat geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Je bent dus niet afhankelijk van olieproducerende landen. Windenergie is een duurzame energiebron omdat de wind nooit opraakt. Alleen bij de productie van de windmolen komt CO2 vrij. Als de turbine 6 maanden heeft gedraaid is de CO2 uitstoot van de productie al gecompenseerd. Een windmolen gaat ongeveer 20 jaar mee. Op plekken waar geen distributienetwerk aanwezig is kan toch op kleine schaal elektriciteit opgewekt worden.

Het milieu

De energie die wordt opgewekt uit windenergie is anderhalf keer zo duur dan fosiele energiebronnen. In Nederland is windenergie een van de goedkoopste duurzame energiebronnen. Windmolens worden steeds efficiƫnter waardoor ze ook in de toekomst een interessante energiebron zullen zijn.

Toch zal windenergie geen volledige oplossing zijn voor het milieuprobleem. De wind is namelijk niet altijd aanwezig en als het te hard waait worden windmolens ook uitgeschakeld. Toch is er behoefte aan elektriciteit als de wind er niet is. Er zal altijd een extra energiebron aanwezig moeten zijn als je dan energie wilt hebben. Het is niet mogelijk om een energiecentrale die gebruik maakt van fossiele brandstoffen uit te schakelen. Het zou meer energie kosten om de energiecentrale weer te starten dan de centrale door te laten draaien als de energie niet nodig is. Hierdoor wordt door sommige wetenschappers windenergie als een nutteloze energiebron gezien.

Nadelen van windenergie

Er zijn ook een aantal nadelen van windenergie. Vogels kunnen tegen een windmolen vliegen. Uit onderzoek is gebleken dat maar een klein percentage van de vogels de windmolens niet opmerken. De meeste vogels vermeiden de windmolens. De overlast die vogels van windmolens hebben is zeer beperkt. Omwonenden vinden dat windmolens niet mooi staan in het landschap. Bij de keuze van de plek waar een windmolen komt te staan wordt hier vaak rekening mee gehouden. Als een windmolen hard draait dan maken de wieken geluid. Hier kunnen omwonenden geluidsoverlast van hebben.

Doelstellingen windenergie

In Nederland staan op dit moment tweeduizend windturbines die in totaal 4% van de Nederlandse energie productie realiseert. De overheid heeft als doelstelling om in 2014 14% van de energie op te wekken uit windenergie. Dit wordt op dit moment in Nederland deels opgevangen door subsidies. Windturbines worden niet alleen op land maar ook in de zee geplaatst. De Nederlandse windmolenparken in zee staan bij Egmond aan Zee met 36 turbines en bij Ijmuiden met 60 turbines. Deze windmolens zijn wel 60 procent duurder nodig en de zee zorgt ervoor dat de windmolens sneller afgeschreven moeten worden. Het voordeel is wel dat er geen omwonenden zijn die overlast hebben van de windmolens.

windenergie op zee

Meer informatie over energiebronnen