Wat kan ik het beste kiezen vast of variabel energietarief

Vast of variabel energietarief?

Bij de keuze van een energiecontract kunt u kiezen tussen een energiecontract met variabele of vaste prijs. De energietarieven zijn onder andere gekoppeld aan de olieprijs. Wat de prijs in de toekomst zal zijn kan niemand met zekerheid zeggen. Je kan een schatting maken of de energieprijzen zullen dalen of stijgen en hier je keuze in energietarief op afstemmen.

Variabel energietarief

Bij een variabel energietarief schommelt de energieprijs gedurende de looptijd van het contract. Meerdere keren per jaar wordt de energieprijs aangepast. Dit is meestal op 1 januari en 1 juli. Als de prijzen dalen dan betaalt u meer en als de prijzen stijgen betaalt u minder voor de energie dan bij een vast energietarief. De belastingen en transportkosten zijn niet variabel en zullen altijd vast zijn. Het gaat dus alleen om de daadwerkelijke energie.

Vast energietarief

Het voordeel van een vast energietarief is dat de prijs vast staat gedurende de contractperiode. U weet precies wat u per eenheid energie betaald. Het nadeel is wel dat u meer betaalt dan bij een variabel energiecontract als de marktprijs daalt.

[av_button label=’Energie vergelijken’ link=’page,2′ link_target=” size=’medium’ position=’left’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

Wilt u er zeker van zijn dat u de laagste prijs betaalt voor uw energie? Via onze energie prijsvergelijker kunt u de prijzen van vast en variabele energiepakketten vergelijken.