Een waterkrachtcentrale is een elektriciteitscentrale die de beweging van water omzet in elektriciteit. Het water uit een stromende rivier, stuwmeer of een kunstmatige dam wordt door een turbine geleid. Door de stroming van het water gaat de turbine draaien. De turbine zorgt ervoor dat de draaiende beweging wordt omgezet in elektriciteit.
Het milieu
Bij het opwekken van energie in een waterkrachtcentrale komt geen CO2 vrij en stromend water is een duurzame energiebron. Door wetenschappers wordt gezegd dat waterkrachtcentrales die werken met een dam negatieve gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Doordat bij de dam een opeenhoping van organismen krijg zal een chemische reactie ontstaan die uiteindelijk meer broeikasgassen veroorzaken dan een normale energiecentrale. Deze opeenhoping van organismen komt voornamelijk in warme landen voor. Ook kan de leefomgeving van trekkende vissen verstoord worden omdat deze vissen niet door de stuwdam kunnen.
Opslag van energie
Door stuwmeren kan water opgeslagen worden. Dit kan gezien worden als natuurlijke accu’s. Als de energie nodig is dan kan het uit de stuwmeren door de waterkrachtcentrale geloosd worden. Als minder energie nodig is dan kan de energieproductie op een lager niveau gezet worden door minder water door de waterkrachtcentrale te loodsen.
Waar wordt het opgewekt
Noorwegen is een van de koplopers wat betreft waterkracht. 99% van de energie wordt daar opgewekt door waterkrachtcentrales. Noorwegen heeft grote hoogteverschillen en grote watervoorraden waardoor het daar makkelijk op grote schaal toegepast kan worden. Het water uit de bergen wordt 600 plekken opgevangen door deze centrales. Daar is ook een grote overcapaciteit aan energie die geëxporteerd wordt naar omringende landen. Energie opwekken met waterkracht is in Nederland maar zeer beperkt mogelijk. Nederland is een vlak land waardoor energie opwekken met stuwmeren niet mogelijk is. Waterkracht energie wordt voornamelijk op kleine schaal opgewekt.