Energiecontract

 

energiecontractHet energiecontract is een overeenkomst tussen een klant en het energiebedrijf. In dit contract staat beschreven onder welke voorwaarden de energie geleverd wordt. De verschillende energiecontracten zijn globaal in te delen in onderstaande categorie├źn:

  • Vast contract voor een bepaalde tijd met een vaste prijs
  • Vast contract voor een bepaalde tijd met variabele prijs
  • Contract met variabele prijs voor onbepaalde looptijd
  • Contract met vaste prijs voor onbepaalde looptijd

Energiecontract met variabele prijs

Bij een energiecontract met een variabele prijs verandert de energieprijs een aantal keren per jaar. In de meeste gevallen wordt de energieprijs op de volgende data gewijzigd: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Deze prijsveranderingen hebben te maken met de actuele energieprijs. De prijs heeft te maken met de vraag en aanbod. Kan de energie goedkoop ingekocht worden door de energieleverancier dan is de energieprijs laag. Natuurlijk kan de prijs ook stijgen. Als de prijs stijgt dan ben je beter uit met een energiecontract met een vaste prijs. Of de prijs gaat dalen of stijgen kan je niet voordehand zeggen.

Energiecontract met vaste prijs

Bij een energiecontract met een vaste prijs staat de prijs vast voor de contractduur. In het energiecontract kunnen wel omstandigheden beschreven zijn waarop de prijs wel gewijzigd mag worden door de leverancier. Hou er dus rekening mee en lees het contract goed door voordat je het tekent.

Welk energiecontract kan je het beste kiezen?

Wat het beste energiecontract voor jou is kan niet gemakkelijk gezegd worden. Als je na het energie vergelijken wilt overstappen naar een andere energieleverancier dan krijg je in de meeste gevallen een contract voor een vaste periode. Deze periode zit tussen de 1 en de 3 jaar. Als deze periode is afgelopen wordt het contract automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. De opzegtermijn van het contract is dan maximaal een maand. Als je overstapt naar een andere energieleverancier dan kan je het beste kiezen voor een contract van 1 jaar. Uiteindelijk kan je bij het zoeken van een andere energieleverancier kiezen tussen twee verschillende contracten namelijk een contract met een vast tarief en een contract met een variabel energietarief.