Slimme meter

Wat is een Slimme Energiemeter

energiemeterDe slimme meter is een digitale energiemeter die de huidige gas en elektriciteitsmeter gaat vervangen. Alle huishoudens zullen worden uitgerust met deze meter. De regering heeft verplicht om ieder huishouden binnen 6 jaar te voorzien van een slimme energiemeter. In nieuwe huizen worden op dit moment alleen nog maar slimme energiemeters geplaatst en energieleveranciers zijn druk bezig met het vervangen van de meters. De slimme meter is een elektronisch apparaat dat op afstand via een draadloze verbinding door het energiebedrijf uitgelezen kan worden. Zo zal het meetbedrijf niet meer langs hoeven komen om de meterstand op te nemen.Na plaatsing van de nieuwe meter zult u 6 keer per jaar een overzicht van uw verbruik krijgen. De netbeheerder mag maar 6 keer per jaar de meter uitlezen. Technisch gezien is het mogelijk om op ieder moment de meterstand in te zien. Grote verschillen in het voorschot en de jaarafrekening zullen niet meer voorkomen. De netbeheerder kan door de slimme meter sneller storingen detecteren en beter het toekomstig verbruik en de benodigde capaciteit berekenen.slimme energie meter

Energie besparen

Uw verbruik kunt u eenvoudig zelf uitlezen op uw computer via internet. U krijgt met grafieken een gedetailleerd overzicht van uw verbruik. Als u energiebesparende aanpassingen aan uw woning aanbrengt kunt u direct zien hoeveel energie u bespaart hebt. We kunnen hierdoor bewuster worden van ons eigen energieverbruik.

Nadelen slimme meter

Aan de slimme energiemeter zitten ook nadelen. Zo is de huur van deze energiemeter duurder dan een normale meter. Ook verbruikt deze meter stroom. Omdat je als consument nooit kan zien wanneer en wie in je energiegegevens kijkt is de consumentenbond van mening dat deze meter een grove inbreuk op de privacy is. De leverancier en de netbeheerder kan van ieder uur zien wat je energieverbruik is. Als er bijna geen energie verbruikt wordt kan afgeleid worden dat je op vakantie bent en op het moment dat het energieverbruik in de avond afneemt bent u waarschijnlijk gaan slapen. De huidige slimme energiemeter kan niet terugtellen. Dus als je via zonnepanelen energie levert aan het net dan kun je geen slimme energiemeter gebruiken. Dit zou in de toekomst een extra barière kunnen worden om zonnepanelen te nemen.