Kernenergie

Wat is kernenergie?

kernenergieKernenergie is een goedkope manier van energie opwekken. De energie wordt gegenereerd door kernreacties. Bij deze kernreacties komt warmte vrij. Deze warmte wordt omgezet in elektriciteit. De kernenergie wordt opgewekt in een kerncentrale.

Hoe werkt de kerncentrale

In de kerncentrale zit een groot bad met uranium. Door het splijten van uranium komt veel warmte vrij. Door de warmte wordt het water verhit tot stoom. Deze stoom gaat door een turbine. Dit kun je zien als een grote dynamo. De stoom gaat door het schoepensysteem waardoor de turbine gaat draaien. De draaiende beweging wordt omgezet in energie.

Voor- en tegenstanders

Er zijn voor en tegenstanders van kernenergie. De voorstanders vinden dat het een veilige en CO2 neutrale manier van energie opwekken is. Er is weinig afval maar de afval is wel radioactief dus als er niet goed mee om wordt gegaan kunnen hier ernstige ongelukken mee gebeuren. De technieken van kerncentrales worden steeds verder uitontwikkeld. Nieuwe kerncentrales zijn veilig. Kerncentrales bevatten ook vele fail-over systemen waardoor het niet mogelijk is dat een ernstig ongeval gebeurt als een systeem defect raakt.

Tegenstanders vinden het een gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu. Er is een gevaar voor sabotage en de productie van kernwapens. Er is ook nog geen oplossing voor miljoenen jaren radioactief blijven. Deze tijd zal het veilig opgeslagen moeten worden. Als we kijken naar het verleden dan is wel gebleken dat als het fout gaat we de gevolgen niet onder controle hebben. In Chernobyl was een kerncenrale en in Fukushima meerdere kerncentrales niet onder controle met een meltdown tot gevolg.

Straling en afval

Bij de kernfusie komt veel radioactieve straling vrij. Deze straling blijft onder normale omstandigheden altijd in de kerncentrale. Een klein deel van de licht radioactieve afval wordt via de lucht en koelwater vrij. Hier heeft men een vergunning voor waar streng op toegezien wordt door de overheid. Het radioactieve afval van de kerncentrale wordt vervoerd naar en opwerkingsfabriek. Het radioactieve afval blijft altijd eigendom van de kerncentrale waarin het geproduceerd is. Nadat het radioactieve afval opgewerkt is gaat het weer terug naar de eigenaar die het op moet slaan. Het Centrale Oranisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) is in Nederland verantwoordelijk voor de opslag van radioactief afval.

In Nederland

Nederland heeft een kerncentrale in productie. Deze centrale staat in Borssele en zorgt voor 3,9% van de stroomproductie van Nederland. In 1973 is deze centrale in gebruik genomen en oorspronkelijk was het idee er om in 2014 de kerncentrale te sluiten. De gebouwen waarin het afval opgeslagen is hebben dikke wanden van 1,75 meter dik beton. Beton heeft als eigenschap dat het radioactieve straling tegenhoud. In Nederland wordt jaarlijks 1000m3 kernafval geproduceerd.

Overstappen op kernenergie

Ben jij een voorstander van kernenergie en wil jij dat jou energie uitsluitend uit kerncentrales komt? In Nederland heb je dan de optie om over te stappen op de energieleverancier Atoomstroom. Dit is de enige energieleverancier waarbij de levering 100% kernenergie is. De leveranciers Nuon, E.ON, Electrabel en Delta leveren achtereenvolgend een redelijke hoeveelheid van hun energie uit kerncentrales. Overstappen is eenvoudig. U hoeft maar een formulier in te vullen en de overstap wordt voor u geregeld.