Wat is een energiecollectief

Energiecollectief, energie voor de laagste prijs!

energie collectief afnemenEen energiecollectief is een organisatie die voor een groep energieklanten korting bedingen bij energieleveranciers. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in de inkoop van energie. Doordat de leveranciers het interessant vinden om de groep in een keer als klant aan te nemen kan een lagere energieprijs bedongen worden.

Energieklanten kunnen zich inschrijven voor het collectief. Als de inschrijfdatum verstreken is gaat de organisator aan verschillende energieleveranciers vragen wat ze kunnen bieden. Vervolgens zal het energie collectief een voorstel doen. De prijs is scherper dan wanneer je direct contact opneem met de energieleverancier.

Doorlopende energiecollectieven

Je hebt ook doorlopende energiecollectieven. Hierbij kan jij je altijd aanmelden en is al duidelijk met welke leverancier afspraken zijn gemaakt. Als de organisator van het inkoopcollectief bij een andere leverancier betere voorwaarden kan krijgen dan stapt iedereen uit het collectief over op een andere leverancier. Jij hoeft daar niets voor te doen. Dit wordt namelijk voor jou geregeld. Doorlopende energiecollectieven zijn ook terug te vinden in onze energie prijsvergelijker. In onderstaande lijst vind je de meest bekende energiecollectieven.

Overzicht doorlopende energiecollectieven:

  • Vastelastenbond
  • United customers

Voordelen energiecollectief

Het voordeel van een energiecollectief is dat alles voor je geregeld wordt. Je doet je eenmaal aanmelden en je hoeft je niet meer druk te maken over de energielevering. Een energiecollectief is goedkoper dan als je een contract direct met een leverancier hebt. De service is doorgaans ook beter omdat dit meestal via het collectief geregeld is. Dit is waar de energiecollectieven het verschil kunnen maken tegenover het contract direct bij de leverancier. Blijf wel kritisch en kijk naar de volgende punten als je overstap op een energiecollectief:

  • Is de inschrijving op het energiecollectief vrijblijvend?
  • Is de organisatie achter het collectief onafhankelijk?
  • Wordt de klantenservice door de leverancier of het collectief geregeld?
  • Kan jij het vinden met de energieleverancier waarvan de energie geleverd wordt?

Energie prijsvergelijker goedkoper dan energiecollectief

Bij een energiecollectief is het altijd nog de vraag wat nu de energieprijs gaat worden. Bij meer klanten in het collectief kan een scherpere prijs bedingen vandaar dat dit nog niet bekend kan zijn. Ook is het natuurlijk de vraag wat de energieleveranciers gaan aanbieden. Er is een mogelijkheid om meer geld te besparen op de energierekening. Als je via een prijsvergelijker overstap dan kan je gebruik maken van een actietarief. De korting die je krijgt via de prijsvergelijker is groter dan wanneer je aangesloten bent bij een energiecollectief. De besparing is bij een actietarief gemiddeld 488euro per jaar. In onze prijsvergelijker staan ook energiecollectieven vermeld. Zo kan je zelf controleren wat voor jou het beste is.