Woning energielabel

 

woning energielabel afbeeldingHet energielabel is een rapport staat beschreven hoe energiezuinig de woning is. Ook worden bij het rapport adviezen gegeven waarmee het energieverbruik verlaagd kan worden en de woning voor een beter label in aanmerking komt. Het doel van het energielabel is om inzicht te geven in de energiekosten en de waarde van huizen mede te laten bepalen aan de hand van het energielabel. De energielabels kunnen alleen afgegeven worden door een erkend adviseur. De rapporten worden opgeslagen in een centrale databank en de eigenaar van het huis krijgt een kopie van het rapport.

Bent u van plan om een nieuwe woning te kopen? Sinds 2008 hebben huizen verplicht een energielabel zodat het energieverbruik van woningen met elkaar te vergelijken zijn. Deze regeling geld niet voor woningen jonger dan 10 jaar. Dit is omdat deze woningen al energiezuinig gebouwd zijn. De energielabels worden aangegeven in A++ tot en met G. Een woning met een A label zal minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld een C label. De beoordeling van het label wordt gedaan door gecertificeerde bedrijven. Het energielabel is na afgifte 10 jaar geldig.

Vanaf het jaar 2013 is het voor verkopers en verhuurders verplicht om de woning van een energielabel te laten voorzien. Indien een huis geen energielabel heeft kan het niet verkocht worden en zijn de huurprijzen bij verhuur lager. De prijs van een energielabel scheelt per woning e per bedrijf. De kosten voor de eerste keuring voor het energielabel zijn ca. €200 euro. Voor iedere herkeuring betaald u ca. €50 euro.