Energiemarkt

De energiemarkt in Nederland bestaat uit 3 onderdelen namelijk de netbeheerders, meetbedrijven en deĀ energieleveranciers. De netbeheerders beheren het energienetwerk en zorgen voor de transport en de aansluiting. De netbeheerders zijn regiogebonden. De energiemeter wordt gehuurd bij het meetbedrijf.

Het meetbedrijf is meestal een dochteronderneming van de netbeheerder. De meetbedrijven nemen de meterstanden van uw gas en elektriciteit op. Alleen bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn mogen dit doen. Ook onderhoud aan de meter mag alleen door gecertificeerde bedrijven gedaan worden. Dit is om fraude met de meter te voorkomen en de kwaliteit te waarborgen. De meter in uw huis is eigendom van het meetbedrijf en u huurt deze meter van het bedrijf.

De energieleveranciers leveren de daadwerkelijke energie. Sinds 2004 kunt u uw eigen energieleverancier kiezen. Er zitten verschillen tussen de energie leveranciers. Daarom loont het ook om de prijzen te vergelijken. Om dit voor u eenvoudig te maken is deze website opgericht.