Stroomstoring

Wat te doen bij een stroomstoring – Stroomuitval

Een stroomstoring, ook wel stroomuitval is een onbedoelde onderbreking van de energielevering. Een stroom storing kan meerdere oorzaken hebben. Veelal zijn de oorzaken kortsluiting, onderbreking in de kabel of uitvallen van de energiebron. Als eerste zou je kunnen uitzoeken wat precies de oorzaak is van de stroom storing. Je kan te maken hebben met twee situaties. Een stroomuitval waarbij de oorzaak buiten je bereik zit. Dan zit de stroom storing in het stroomnetwerk. De stroom storing kan ook in huis zijn.

Stroomstoring in huis

Heb je te maken met een stroomstoring in huis dan kan je in de meterkast kijken wat er aan de hand is. Zijn er stoppen gesprongen of is een beveiliging ingeschakeld. Als een bepaalde groep is uitgeschakeld dan zou je kunnen kijken wat voor apparaten er aangesloten zijn op deze groep. Als de groep nog niet werkt als alle apparaten niet meer aangesloten zijn dan heb je waarschijnlijk te maken met een probleem met de bekabeling in het huis. Ga niet zelf proberen de storing te verhelpen als je weinig kennis van stroom hebt. Neem contact op met een professional!

Stroom storing buiten je huis

Als de buren ook geen stroom hebben dan is de oplossing niet bij jezelf te zoeken. Je kan dan de stroom storing telefonisch doorgeven door te bellen naar 0800-9009 (gratis). Dit is een nationaal telefoonnummer dat 24uur per dag beschikbaar is. Uiteindelijk kan je alleen maar afwachten en hopen dat het snel opgelost wordt. Hou er rekening mee dat bij een langdurige stroomuitval de diepvries kan gaan ontdooien en apparaten ontregeld kunnen zijn.

Schadevergoeding bij stroomstoring

Wettelijk is geregeld dat u bij een stroomstoring die langer dan 4 uur duurt recht hebt op een schadevergoeding van 35 euro. Voor iedere 4 uur dat de stroomstoring aanhoud hebt u recht op 20 euro schadevergoeding. Deze vergoeding wordt door de netbeheerder automatisch verrekend op uw jaarafrekening. U hebt geen recht op een schadevergoeding als de stroomstoring is veroorzaakt door uitzonderlijke weersomstandigheden of een overstroming. Voor zakelijke klanten gelden andere regels. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw netbeheerder.